Αειφόρος Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Κέιπ Τάουν, το 2002 (Cape Town Declaration, 2002), ο αειφόρος τουρισμός είναι ο τουρισμός ο οποίος:
  • ελαχιστοποιεί τις αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
  • δημιουργεί μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό και ενισχύει την ευημερία των κοινοτήτων υποδοχής
  • βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και την πρόσβαση στη βιομηχανία
  • περιλαμβάνει τον τοπικό πληθυσμό στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και τις ευκαιρίες ζωής τους
  • συμβάλει θετικά στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα
  • παρέχει πιο ευχάριστες εμπειρίες για τους τουρίστες, μέσα από τις πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ντόπιους, και καλύτερη κατανόηση των τοπικών πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων
  • είναι πολιτισμικά ευαίσθητος, ενθαρρύνει το σεβασμό μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων, και χτίζει την τοπική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση
 
Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τα παραπάνω με κύριο άξονα την τοπική κοινωνία, την διαιώνιση της παράδοσης του τόπου μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.
 
old village

Ανακαίνιση

Κτίρια του 18ου, 19ου και αρχές 20ου αιώνα, αναπαλαιώθηκαν με μεγάλη προσοχή στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, την αισθητική του σπιτιού και του τοπικού περιβάλλοντος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση είναι κυρίως πέτρα και ξύλο κυπαρισσιού και ο σοβάς παρασκευάζεται με τις ειδικές τεχνικές των ντόπιων μαστόρων. Η επίπλωση και η διακόσμηση αποτελείται είτε από αντικείμενα αντίκες ή από τοπικά εργόχειρα.
Επιπλέον, αυτή μας η πρωτοβουλία, έχει επηρεάσει τον τοπικό πληθυσμό στην κατεύθυνση της ανακαίνισης των σπιτιών τους, για τουριστικές ή άλλες ανάγκες, αντί για την κατασκευή νέων.
 

Νέες θέσεις εργασίας

Η ανακαίνιση και ανακατασκευή των ξενώνων έφερε δουλειά σε πολλούς τοπικούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλπ.
Τα τοπικά καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες έχουν ακμάσει ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Και πολλές ντόπιες γυναίκες δραστηριοποιούνται σε νέες θέσεις εργασίας, με το να μαγειρεύουν στο εστιατόριο μας, να φτιάχνουν γλυκά για το παντοπωλείο, να κάνουν μαθήματα μαγειρικής ή να καθαρίζουν και να περιποιούνται τους ξενώνες και τους κήπους.
 

Στήριξη των τοπικών παραγωγών

Στηρίζουμε και προωθούμε τις τοπικές οικοτεχνίες και παραγωγές προϊόντων, όπως το κρασί, το τυρί, το ελαιόλαδο, το ψήσιμο του ψωμιού, με έμφαση στις παραδοσιακές μεθόδους.
 

Παραδοσιακές δραστηριότητες και υπεύθυνοι ταξιδιώτες

Με την οργάνωση δραστηριοτήτων, όπως μαθήματα μαγειρικής, πεζοπορίες στην εξοχή, επισκέψεις σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες ή οικοτεχνίες, φέρνουμε τους επισκέπτες σε επαφή με την ιστορία και την αρχιτεκτονική μας, την τοπική διατροφή, το φυσικό περιβάλλον, κάνοντας τους να αισθάνονται πιο υπεύθυνοι ταξιδιώτες, τουρίστες, οι οποίοι σέβονται και προστατεύουν τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές των παραδοσιακών χωριών μας.
 
Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε επηρεάσει την τοπική ανάπτυξη τόσο του χωριού μας, όσο και της γύρω περιοχής, ήδη σε μεγάλο βαθμό, με βάση τις αρχές της αειφορίας.